Artikelen

Daniel Perez uit Enschede greep in Rio naast goud: ‘Had last van de airco’

ENSCHEDE – Daniel Perez uit Enschede won zilver op de Paralympsiche Spelen in Rio de Janeiro. Vanwege een verkoudheid moest hij zaterdag het huldigingsfeest missen. Die speelde hem ook in de finale parten.

Perez schreef tijdens de Paralympische Spelen geschiedenis door als eerste Nederlander ooit een Paralympische medaille te winnen met boccia. „Het was een goed toernooi, ik ben heel tevreden.”

Fulltime sporter
De 34-jarige Perez heeft cerebrale parese en is dus spastisch. Boccia beoefent hij al vele jaren. In 2010 is hij gestopt met werken om zich hier fulltime op te richten.

De oud-inwoner van Oldenzaal traint in zijn huidige woonplaats Enschede en in het nationale boccia-trainingscentrum in Groesbeek. Zijn trainingsschema van twintig uur per week wordt voor grote toernooien nog wat opgevoerd en die aanpak werpt zijn vruchten af: in 2013 won hij als eerste Nederlander een medaille bij een EK (brons). In 2014 deed hij hetzelfde bij het WK. In Rio heeft hij dit rijtje nu dus aangevuld met een zilveren plak.

Verkoudheid
Over de finalestrijd tegen de Brit Smith maakte hij zich vooraf zorgen. Hij komt hem regelmatig tegen op toernooien en ze zijn aan elkaar gewaagd. Ook van zijn opgelopen verkoudheid, mede veroorzaakt door het enthousiaste gebruik van de airco door de Brazilianen, had Daniel last. Kansloos achtte hij zich echter niet. Uiteindelijk verloor Daniel met 0-5. Toch is hij heel tevreden: „Het ging best goed. We speelden om en om goede ballen.”

Na de verloren finale was hij nog vast van plan om naar het huldigingsfeest te komen, maar hij voelde zich toch genoodzaakt om af te zeggen. De verkoudheid had de overhand gekregen.

Gejuich
Het gejuich van zijn collega-sporters en sportfans toen presentator Herman van der Zandt melding maakte van de eerste Nederlandse Paralympische boccia-medaille, was er niet minder om. Of hij er in 2020 in Tokio weer bij is, laat hij in het midden. „Nu eerst maar eens even bijkomen en genieten.”